NEPOJASNJENA NEPLODNOST – Vzroki & Rešitve

Mnogo žensk, ki imajo težave z zanositvijo od svojih zdravnikov prejemajo diagnozo »nepojasnjena neplodnost«. »Vse je v redu, gospa, samo sprostiti se morate«, pogosto slišijo od njih.

Pogosto imajo takšne ženske v svoji maternici nekaj, kar v TKM imenujemo »stari ostanki« in kar blokira svež pretok krvi kot tudi jajčeca na poti v maternico. Tega dejstva ginekologi ne preverjajo, niti ga merijo, saj se jim ne zdi pomemben, je pa lahko mnogokrat ključen vzrok za nezmožnost spočetja pri ženskah. Sploh takrat, ko naj bi bilo »vse v redu«.

Kaj to sploh je in kako preprečuje uspešno zanositev?

Enkrat mesečno, naj bi maternica ob menstruaciji izločila svojo vsebino skozi krvavitev. Izločki naj bi vsebovali pretežno maternično sluz ali endometrium in folikle, ki se niso oplodili pri ovulaciji. Kri je le prenašalka tega, je tekočina, ki pomaga odplakniti to vsebino. Če se čiščenje uspešno opravi in vse funkcionira kot je predvideno, stene maternice ostajajo čiste, pretočne in zdrave. Če pa se čiščenje ne opravi v celoti in dokončno (kar se pojavi ko cirkulacija krvi ni dovolj močna, da bi odplaknila vse ostanke v maternici), potem stvari ostajajo noter prilepljene na stene maternice. Tudi kri, ki bi morala pomagati ostankom, da se izločijo, ostane v maternici in blokira pretok. Vse to skupaj z dvema besedama imenujemo »stari ostanki«.

Kako veste ali imate v maternici stare ostanke iz preteklega ciklusa?

Preprosto preverite sledeče znake:

 1. Rjava ali črna kri na začetku menstruacije: to je kri od prejšnjega meseca in je znak, da se niste do konca očistile pri pretekli menstruaciji.
 2. Rjava ali črna kri na koncu menstruacije: to je kri tega meseca in je znak, da se maternica ni dovolj sčistila med to menstruacijo.
 3. Rjavi ali črni madeži krvi, ki se pojavljajo sredi meseca med dvema ciklusoma: je prav tako znak, da stara kri ni šla do konca ven pri preteklem ciklusu in se izloča sredi meseca.
 4. Krpice in večji strdki krvi med menstruacijo: To je znak, da cirkulacija krvi ni dovolj aktivna po telesu, posebej je primanjkuje na področju rodil in spolnih organov. Vzrok je premalo topline v spodnjem delu trebuha.
 5. Menstrualni krči: krči so znak, da se je nekaj zataknilo v maternici in le ta sedaj želi to izločiti in potisniti ven iz telesa.
 6. Boleče ovulacije (ali krči v sredini ciklusa): tudi to je znak, da gre za stagnacijo sluzi in drugih ostankov v maternici in ta želi to premakniti ven iz telesa.
 7. Fibroidi: So je znak, da se je v maternici predolgo nabirala maternična sluz, ki se je skozi čas nabrala v strdek sluzi prilepljen na steno maternice.
 8. Endometrioza in Adenometrioza: to se pojavi, ko se maternična sluz začne razraščati na napačnem mestu izven maternice, kar povzroča boleče menstruacije in druge simptome. Ker se to vedno dogaja v primerih, ko je maternica že polna starih ostankov, se začne maternična sluznica razraščati na drugih delih telesa kot na primer v jajcevodih in blokira še te.
 9. Obilen in premočan menstrualni tok (če ga spremljajo še drugi znaki starih ostankov): Kri je le sredstvo za odplaknjenje odvečnih snovi iz maternice ob menstruaciji. Več kot je starih snovi za odplakniti, več krvi telo pošlje, da bi ustrezno očistilo maternico. Takšna menstruacija je pogosto opremljena tudi z veliki koščki ali krpicami goste krvi.
 10. Izostanek menstruacije, pri čemer so bile zadnje menstruacije pred zaustavitvijo rjave ali črne namesto sveže rdeče krvi. To je lahko znak, da je maternica tako zelo zasičena s starimi ostanki, da kri ne more več prodreti skoznjo, da bi jih odstranila.
 11. Zamašeni jajcevodi: Eden od razlogov je ta, da je maternica tako zasičena s starimi ostanki, da so se ti začeli nabirati v jajcevodih, kjer mašijo pretoke tudi do jajčnikov. Tako jajčece ploh ne more potovati do maternice, da bi se oplodilo.
 12. Dolgi menstrualni ciklusi (33 in več dni) Menstrualni ciklus naj bi bil dolg med 28 in 31 dni. Naravno je, da ciklus malce niha, saj se sinhronizira z Luno, ki tudi ni vsak mesec enako točna. Ko ciklus doseže 33 in več dni, je to znak, da menstruacija zamuja. Vzrok je lahko, da je maternica zasičena s starimi ostanki sluzi in neoplojenih jajčec in se kri le s težavo prebije skozi. Lahko tudi pomeni, da se kri prekomerno zadržuje v glavi in višjih delih telesa ter zato telo ne more spustiti krvi v maternico, da bi sprožilo menstruacijo.

Vsaka od teh dvanajstih točk lahko prepreči spočetje in uspešno zanositev.

Vsaj trije scenariji neuspešnega spočetja zaradi starih ostankov

 1. Scenarij:

Folikel (mlado jajčece) se lahko oplodi ampak zaradi zasičenih sten maternice s starimi ostanki, ki visijo ven iz sten, se ta ne more zasidrati na stenah, kar je nujno za uspešno spočetje. Odstranitev te stare sluzi in drugih ostankov je nujno, da bi se jajčece lahko ustrezno prijelo sten maternice, spočetje dejansko uspelo in da se zarodek tudi ustrezno razvija naprej.

 1. Scenarij:

Stari ostanki lahko povzročijo predloge menstrualne cikluse ali celo izostale menstruacije. V takih situacijah je skoraj nemogoče predvideti ovulacijo in pravi čas za osemenitev jajčeca. V določenih primerih ovulacija celo sploh ne pojavi.

 1. Scenarij:

Ko se teh starih ostankov nabere toliko, da zapolnijo celo maternično votlino, ne ženski folikel ne moške semenčice ne morejo prodreti v maternico, enostavno ni prostora, da bi se srečale in oplodile.

Dokler se ti stari ostanki ne odstranijo, ne bo pomagal noben še tako moderen in tehnološki reproduktiven postopek. Vsi medicinski reproduktivni postopki se osredotočajo na združitev jajčeca in semenčice in na povečanje njihove moči in kakovosti. Četudi se srečata in se spočetje zgodi, ima zarodek zelo malo možnosti za preživetje v danih pogojih zamašene maternice s sluzjo in starimi ostanki. Zato umetna oploditev tako pogosto ni učinkovita. Še slabši scenarije je, da se zarodek na začetku uspešno usidra, kasneje pa odmre ali ne zdrži pritiskov in zasičenosti ostalih snovi v maternici.

Kdaj imamo največ možnosti za spočetje?

Največ možnosti za naravno spočetje ali spočetje z zunanjo asistenco je delati na tem, da se vsi stari ostanki in vsa maternična stara odmrla sluz najprej odstrani iz maternice in je ta lepa sveža in čista! Znak za te pogoje bo menstruacija, ki bo trajala 4 dni lepe sveže rdeče krvi, brez krčev, bolečin, strdkov in krpic krvi. To je znak, da so maternične stene in jajcevodi prehodni in pretočni in pripravljeni na oploditev in usidranje oplojenega jajčeca.

Pri tem pa joni parne kopeli naravnost blestijo!

Parne kopeli spodbujajo cirkulacijo krvi in kri povabijo tja, kjer je najbolj potrebovana – v rodila! Maternica se ustrezno segreje, sprosti in lahko sproti izloča vse zatrdline, strdke, staro kri in sluz za še bolj učinkovito čiščenje med menstruacijo. Para namreč na nežen način izloči vse, kar je ostalega na stenah maternice, jajcevodov in jajčnikov ter jih naredi spet prevodne.

Joni savnanje za namene čiščenje starih ostankov mora biti prilagojeno posameznici, ampak bo običajno vsebovalo 6-10 parnih tretmajev mesečno za 3-6 zaporednih mesečnih ciklusov. V kolikor je zasluzenost res obilna, lahko morda še dlje.

Običajno v prvem mesecu ženske opazijo povečano izločanje stare rjave krvi in drugih ostankov med menstruacijo. Drugi in tretji mesec se pojavlja vse manj in manj starih snovi, ki se izločajo. In nekje med tretjim in šestim mesecem kri običajno postane popolnoma sveža in čista, lepa in rdeča od začetka do konca menstruacije.

Katera zeliščna mešanica je najprimernejša za plodnost?

Ni mešanica tista, ki bo spodbudila plodnost, temveč redno izvajanje joni parnih kopeli. Mešanico je potrebno izbrati skladno z ženskim menstrualnim ciklusom, da se ga podpre in ustrezno uravna. Če so ciklusi dolgi 28 dni in več, je najprimernejša Očiščevalna mešanica zelišč, če so kratki 27 dni ali manj pa Nežna zeliščna mešanica. Da bi ugotovile najustreznejšo zeliščno mešanico zase, lahko izpolnite vprašalnik na tej povezavi:

https://form.jotformeu.com/91035658429362

Bi pa priporočala vsem željnim spočetja, da res redno savnajo vsaj 6 mesecev, preden ponovno poskusijo spočeti otročička. To je pomembno zato, da telo ne le pripravimo na spočetje, temveč tudi na zdravo nosečnost. Ko se bodo stari ostanki izločali, bodo stene maternice bolj pretočne in lahko se zgodi, da ženska zanosi še preden je popolnoma pripravljena na nosečnost. V tem primeru se pogosto zgodi spontani splav. Zato je ključnega pomena, da najprej telo res dobro pripravimo, ne le na spočetje, temveč tudi na uspešno donositev  zdravega otročička.

In rezultat? Uspešne zanositve in nosečnosti!

Želim naročiti joni savno in zelišča

Za individualni tretma in analizo ciklusa, sem dosegljiva na spodnjih kontaktih

info@essenceofyin.com

041 654 544